Japanse tuinen en ikebana/Japanese gardens and Ikebana

Op deze blog zullen we berichtjes en informatie plaatsen over Japanse tuinen en ikebana.
Japanese gardens, floral design and musings about living a good life.

Thursday, January 13, 2011

初生け Hatsu ike

Het Japans nieuwjaar kan je een beetje vergelijken met hoe velen bij ons Kerstmis vieren. Nieuwjaar is echt een familie gebeuren. Vele mensen keren terug naar hun ouderlijk huis of geboorte stad/dorp, om in familie verband nieuwjaar te vieren. Tegen middernacht trekt men dan naar de plaatselijke tempels, waar de tempelklok het nieuwe jaar inluid met 108 slagen.
Ook op de eerste en tweede dag van het nieuwe jaar worden de tempels en Shinto shrines bezocht. Dit noemt men hatsumõde, first visit. Zo heeft men in Japan een hele traditie van dingen die men in het nieuwe jaar eerst doet zoals kakizome = eerste kaligrafie van het nieuwe jaar, shigoto hajime = eerste werkdag na de nieuwjaarsvakantie. Ook de ikebana scholen hebben deze traditie ,Hatsu Ike = eerste bloemstuk. Bij de Sogetsu school is het dan de traditie om een traditioneel basis ikebana stuk te maken.

Naar aanleiding van Hatsu Ike organiseert de Ikenobo studiegroep van Belgie een Tentoonstelling in het arboretum van Kalmthout op 22 en 23 januari.
meer info op www.arboretumkalmthout.be

http://www.provant.be/binaries/hatsuike_tcm7-116038.JPG

No comments:

Post a Comment