Japanse tuinen en ikebana/Japanese gardens and Ikebana

Op deze blog zullen we berichtjes en informatie plaatsen over Japanse tuinen en ikebana.
Japanese gardens, floral design and musings about living a good life.

Monday, April 9, 2012

Tentoonstelling tijdens de open tuin dagen

Christiane Van Dijck: Keramiek
Christiane Van Dijck is al meer dan 6 jaar gepassioneerd door keramiek. Ze noemt het zelf "een uit de hand gelopen hobby". Haar creaties ( vooral decoratief werk) zijn zowel met de hand opgebouwd als gedraaid.
Christiane houdt van de uitdaging die raku stoken met zich meebrengt. Raku is een oude Japanse baktechniek waarbij de potten gloeiend heet uit de oven gehaald worden en in houtkrullen gelegd. Door de plotse temperatuurschok ontstaan barsten in het glazuur die opgevuld worden door de rook van de houtkrullen. Dit geeft vaak spectaculaire patronen van cracquelé op de gitzwart geschroeide potten.
Het Raku bakken houdt steeds risico's in: het is een spel met de basiselementen vuur, steen, water en hout. Soms onstaan intens mooie creaties, soms sneuvelt er werk. Het is dit spel met al zijn risico's dat Christiane zo boeiend vindt. Veel boeiender dan het 'traditionele' steengoed maken, omdat het resultaat altijd een verrassing is. Christiane maakt zowel Raku als Naked Raku objecten.


Carlos Betsens: Metaalvormgeving in brons en staal

Het archaische karakter van vuur en staal is de drijfveer achter Carlos Betsens zijn fascinatie om staal en brons vorm te geven. Hij houdt ervan om tegenstellingen in vormgeving tot een esthetisch evenwicht te brengen. Zo verweeft hij bijvoorbeeld Aziatisch houtsnijwerk met weelderige bloemen- en plantenmotieven in strakke structuren van staal en glas.
Tijdens de Open tuindagen kan u naast staalglasstructuren met Aziatisch houtsnijwerk
ook bronzen beelden, herdenkingsplakkaten en tafels voor interieur en tuin bekijken van Carlos Betsens.
De ontwerpen kunnen aangepast worden aan eigen interieur en smaak.

 

Ben Huybrechts : Fotografie

De rode draad in het huidige werk van Fotograaf Ben Huybrechts is respect voor natuur en industrie.

Enerzijds maakt hij originele en creatieve weergaven van Sogetsu Ikebana, een Japanse kunststroming die de vormen van de natuur, bloemen en planten respecteert. Hiervoor werkt hij samen met Ilse Beunen, een kunstenares die zich deze vorm van bloemschikken heeft eigen gemaakt tijdens haar lange verblijf in Japan.
Anderzijds concentreert hij zich op industriële kunst, oude machines en verlaten fabrieken inspireren hem.
De mensen die deze machines en fabrieken ontworpen en gebruikten verdienen ons respect. Zij hebben immers de toegevoegde waarde geleverd voor onze huidge welvaart. Hiermee stelt hij de virtuele creatie van waarde door de financiële wereld in vraag.
De tentoonstelling zal enerzijds prints tonen van "floral art" en anderzijds digitale beelden van de "industriële kunst".
 Ilse Beunen: Ikebana, Japanse wijze van bloemschikken

Ilse Beunen, studeerde in 1989 af als tuinarchitecte, en trok vervolgens naar Japan. Daar woonde en werkte ze gedurende 11 jaar. Ze ontwierp de Japanse tuin van B&B Tolkantoor . Tijdens de opentuindagen zal Ilse zowel buiten als binnen enkele Ikebana creaties tentoonstellen.


 


No comments:

Post a Comment