Japanse tuinen en ikebana/Japanese gardens and Ikebana

Op deze blog zullen we berichtjes en informatie plaatsen over Japanse tuinen en ikebana.
Japanese gardens, floral design and musings about living a good life.

Thursday, May 10, 2012

Tentoonstelling Ikenobo IkebanaDoorschijnend

De Glasheldere Transparantie

Van Schoonheid

zaterdag 16 & zondag 17 juni 2012

Arboretum Kalmthout 


Ikebana tentoonstelling van de ikenobo studygroup Belgium. Deze tentoonstelling staat in het teken van "Ikenobo Ikebana 550 th Year Celebration" en het 20-jarig bestaan van de Ikenobo studygroup Belgium.


In 1462 werd Senkei Ikenobo in de ‘Hekizan Nichiroku’(het dagboek van een zenmonnik) beschreven als de Meester Van Het Bloemschikken . In 2012 wordt deze eerste historische vermelding van de naam Ikenobo feestelijk gehuldigd. ‘Ikenobo Ikebana 550th Year Celebration’ is de overkoepelende naam voor
alle evenementen die deze heuglijke gebeurtenis wereldwijd opluisteren.

In 1991 gaf Sen’ei Ikenobo, de 45ste grootmeester, de toestemming aan Lia De Grave om de Ikenobo studygroup Belgium op te richten. Onder de vleugels van Robert en Jelena De Belder werd haar de kans geboden om deze aanzet verder te ontplooien en door te geven. De eerste wortels voor deze bloeiende groep zijn in Arboretum Kalmthout terug te vinden.

Ikebana is steeds onderhevig aan meanders zoals alles in onze maatschappij. Zo kunnen we Ikenobo ikebana beschrijven als een streven om steeds opnieuw de traditie te vertalen naar de huidige context. Soms moeten we vasthouden en volharden. Soms moeten we loslaten, laten gaan.
Om het 550-jarig bestaan van deze School en het 20-jarig bestaan van de Studygroup te vieren, is er een expositie in het historische Vangeertenhof. De leden die de Kado volgen werken er in glasobjecten.
Zij houden in acht. Hiermee komen zij als groep tegemoet aan het verlangen om zo transparant mogelijk de dialoog met de natuur aan te gaan.
No comments:

Post a Comment